Pesan buat Anak!

January 11, 2015 Leave a comment

Buat  anak ku. …

Hidup di Pondok Pesantren itu berapa tahun ye?
6 tahun … yah.

Benar anak ku. 
1/10 je dari umur nabi saw.

Jadi. Pulang lah ke tempat kamu belajar erti kehidupan. Jadi lah kamu miskin dunia.

HP – tinggal kan di rumah.
FB  – tinggal kan di rumah.
Laptop – tinggal kan di rumah.
I-pad – tinggal kan di rumah.
Desktop – tinggal kan di rumah.
Games – tinggal kan di rumah.

Lantas. …
Apa bekalmu ke pondok?

Flight ticket.
Itenary.
Local currency.
F&B
Documents and school fees.

Sesampainya di pondok. ..

Jiwa mu akan tenang
Tanpa game
Tanpa HP
Tanpa BBM
Tanpa wasap
Tanpa FB

Siapa jadi pengganti FB mu?
Imla’ arobi
Insya’ syafahi
Insya takhriri
Muthola’ah syafahiyah
Muthola’ah takhririyah
Nahu
Sorof
Tamrin lughoh
Mahfudhoh
Balaghoh
Tarikh adab lughoh
Kishfu fil ma’jam
Qur’an
Tajwid
Tarjamah
Tafsir
Hadist
Ilmul mustolah hadist
Fiqh
Ilmu usul fiqh
Faroid
Tauhid
Dianatul aammah
Ad dinul Islami
Tarikh Islam
Tarikh hadhoroh
Ilmul tarbiyyah
Ilmul nafsh
Al-lughotul arobi
Ingliziyah syafahiyah
Ingliziyah Muthola’ah
Qowaidul lugholtul Ingliziyah
Imlaul Ingliziyah
Ilmul Hisab
Ar riyadiyah
Fizik
Kimia
Biologi
Lugholtul Indonesia
Tarikhul aammah
Geografi
Tarbiyyatul wathoniyyah
Ilmul ijtima’

Maka….
Dalam masa 6 tahun yakin lah kamu akan temukan jawapan. …

Ke Gontor Apa yang Kau cari?

Jawapan anak. …

Ayah dan ibu…

Hanya rahmat ehsan dari Alloh dan syafaat  Muhammad rosululloh sahaja yang akan memberi kami faham akan 43 subject yang kami belajar.

Kami Hanya mengucapkan la haula wala quwwata illa billah hil aliyyul azimmmmm. …

Siapa lah  kami ayah dan ibu…

Doa kan kami syahid bertemu Alloh swt ketika kami sedang menuntut ilmu ye….
Aminnn. …

Alhamdulillah. ….
Jiwa mu…..
roh dan jasad mu telah merdeka.

Alloh yang kamu Rindu. ..
Mengharap rohman rohim. …
Memohon rahmat dan Ihsan. …

Muhammad rosululloh tempat mu memohon  syafaat.

Alloh hummaftah lana abwabal

barokah.
Nikmah.
Quwwah.
Aaafiyyah
wa abwabal khoirooooh ……

Dan

Mengurniakan Ilham. Fadilah. Maunah. Karomah. Wilayah.

Aminnn. ….

La haula wala quwwata illa billah. ….

Categories: Uncategorized

wali

January 11, 2015 Leave a comment
Categories: Uncategorized

Solat Kita

November 24, 2014 Leave a comment

Assalamualaikum wbt..
Sedikit perkongsian tazkirah:

Hidup kelam kabut datang dari solatnya yang kelam kabut,
Hidup tak menentu datang dari solatnya yang tak menentu,
Hidup yang celaru datang dari solatnya yang celaru,
Hidup tiada keberkatan datang dari solat yang tak diberkati,
Hidup serba lengkap tapi hati tak pernah puas dan tenang, datang dari solat yang tak lengkap (ponteng dan tinggal),
Hidup tertekan datang dari solatnya yang tiada tama’ninah,
Hidup bermasalah datang dari solatnya yang bermasalah.
Hidup yang cemerlang datang dari solatnya yang cemerlang,
Hidup yang tenang datang dari solatnya yang tenang,
Hidup yang diredhai datang dari solatnya yang diredhai.

“Sesungguhnya BERJAYALAH orang2 yg beriman. Iaitu mereka yg KHUSYUK dalam SOLAT yg mereka lakukan”
– Al-Mu’minuun:1-2

Jom perbaiki solat kita dan ingatan ini terutama utk diri saya yg kdg2 melewatkan solat sbb urusan dunia.

Categories: Uncategorized

Setiap penyakit ada ubatnya kecuali Mati!

November 5, 2014 Leave a comment

Besar rasa nikmat kesihatan bila Allah uji dengan penyakit dan kesakitan..  Namun penyakit itu adalah ujian bagi menaikkan darjat manusia, supaya kita tidak leka dengan segala kesenangan yang ada…

Saya ingin berkongsi pengalaman seorang sahabat…. Bacalah sendiri dan renungkanlah….  Cerita dari seorang isteri…

ok kawan2 raya this year (2014) alhamdullillah genap setahun ajmal bebas dari kanser otak .. nama brain tumor tu glioblastoma.. baju purple raya last year sebenarnye ajmal x sedar pun saya yg siapkan dia.. dan baju biru raya tahun nie

wpid-wp-1415169667858.jpeg

raya 2013.. mkn pun kena suapkan.. tak mampu pegang sudu pun. 

tak ada tanda2 yg dia ada brain tumor cuma bln jun 2013 boss dia call me minta bawa ajmal jumpa doc sbb dia byk lupa.. so saya berusaha berbagai cara akhirnya buat mri. ct scan dan sebagainye.  dr sahkan dia glioblastoma kanser di otak lebih besar dari bola tenis dan sgt agresif mengikut dr hanya mampu bertahan 2 bln sahaja dan di minta operate segera tetapi selepas operate peluang utk baik tidak ada.. pd dr myb dia akan koma atau vegetable.. tapi dr bukan tuhan.. Allah maha berkuasa.. jadi apabila kita di uji kita perlu berikhtiar, doa dan tawakal pd Allah.. berbagai cara saya buat antaranye dari hospital swasta di larikan ke GH dgn harapan tempoh utk di operate dpt dianjakkan sedikit dan saya boleh cuba tf sebyk mana yg saya mampu berikan padanye., alhamdullillah usaha saya berjaya.

dlm tempoh 6 minggu saya bagi ajmal mkn tf plus 30 biji 3 kali sehari riovida 1 gelas 3 x, tf adv 5 biji 3 kali di samping jaga diet pemakanan nye.. sampai tempoh apoinment dia di operate dr panggil saya dan minta bersedia dgn sebarang kemungkinan tetapi dr sudah bersedia utk komakan dia sekira pendarahan sgt byk, sediakan 10 pain darah.. booking icu selama mungkin.. tetapi itu bacaan dr.  berkat usaha dan doa semua pihak.. allah menunjukkan kekuasaannya… hebatnye kekuasaan Allah.. kita perlu bersabar dgn segala ujian.

selepas operate ajmal x koma malah cuma 1 hari di dlm icu dan tidak ada pendarahan langsung kerana kansernye sudah hancur dan menjadi pasif.. dr sgt terkejut dan gembira walaupun pd asalnye seperti kurang percaya.. dgn itu dr cancel  radiotrapi, cancel kimo dan operation ke dua dan ke 3 yg di jadualkan malah dr berhentikan semua ubat hospital dan berpesan teruskn suplement yg awak beri padanye.. now alhamdullilah dr tutup kes dia di GH cuma perlu buat mri 6 bln sekali.. saya mohon doa dari rakan2 agar kesihatannye terus sihat berpanjangan., di harap teatimoni ini dapat membantu rakan2 lain di luar sana yg sedang memerlukan .. ayuhhh jgn tunggu lagi lagi teruskan cerita pd rakan2 anda, kenalan.. saudara  dan sesiapa sahaja yg anda jumpa.

wpid-wp-1415168170137.jpeg

Categories: Nak Sihat

Pondok Modern Darul Salam Gontor

July 21, 2013 Leave a comment

Semenjak saya menghantar anak ke Gontor pada bulan Februari 2013, ramai yang bertanya tentang pondok ini.

Kenapa nak hantar anak jauh sangat ke Indonesia?  Takde ke pondok dalam Malaysia?

Dari mana tahu pasal pondok ni?

Apa special Gontor ni?

Mana nak dapat maklumat pasal Gontor ni?

Alhamdulillah pada bulan Jun 2013, pihak TV3 telah membuat liputan tentang Gontor dan telah disiarkan dalam program Madrasah.  Pautannya adalah

 

Pondok Gontor semakin popular bila alumni nya menulis sebuah buku Negeri 5 Menara yang kemudiannya difilemkan.  Boleh je nonton online di http://www.veoh.com/watch/v459841424MTQC66E.

Bagi yang berminat untuk mengetahui tentang pondok Gontor sila ke blog Ustaz Gema Hadi  http://beritaberitapondokkita.blogspot.com/ yang memberikan maklumat lanjut tentang pondok Gontor dan Pondok Al-Iman.

Categories: Sekolah Pondok

Be careful with what you wish for…

July 17, 2013 Leave a comment

Categories: Inspirational

Don Tapscott – Age of Networked Intelligence

July 16, 2013 Leave a comment
Categories: Inspirational